Vårstädning & förvaring

Den här bloggen har fokus på våren, vårstädningen, förvaringen och det att växla mellan vinterkläder och sommarkläder.

 

Bloggen har fyra olika delar:
1. Rensa 2. Sortera 3. Förvara 4. Städa

Vi har gjort några korta filmklipp till vardera områden. Du kan klicka på dem och se filmklippen eller välja att bara läsa texten. Innehållet är ungefär detsamma.

1. Rensa
Det här är ett tips till dig som tycker att det är lite jobbigt att städa och kanske till och med tycker att det blir ”stökigare” när du börjar städa. Genom att börja städningen med att rensa så får du fort ordning och reda, ser snabbt resultat och fram för allt struktur i ditt arbete. Så, börja med att plocka ihop och länga allt skräp som ligger framme. Ta av köksbänkar, hallmöbler och så vidare men städa dem inte nu, plocka bara skräpet. Glöm inte blommorna. Gå igenom och plocka bort vissna blad, i komposten med dem. Spraya blommor som behöver det med vatten, vattna och ställ tillbaka blommorna.

2.Sortera
Släng i rätt ”tunna” sortera på en gång metall i en behållare, hårdplast och mjukplast för sig och så papper och kompost för sig. Nu ska du se att det faktiskt inte är så mycket som ska i hushållssoporna. Ta nu alla sopor, även de från arbetsrum och badrummet och här passar du på att rensa tomma schampo och tvålflaskor.
Källsortera! När du slängt allt så går du till återvinningen och blir av med allt skrot.
Phu! Nu är det värsta gjort 😉

3. Förvara
Sommarförvara vinterkläder och undvik skadedjur  Ta nu tag i förvaringen och växlingen av sommar och vinterkläder, sommar och vinterskor. Bor du i ett hus som har förrådsutrymmen med t ex hönsnät emellan är det här extra viktigt. Skadedjur som mal har på senare år fått allt större fäste i Sverige och tyvärr sprider sig malen både snabbt och enkelt från hushåll till hushåll. Jackor och andra tjocka vinterkläder speciellt sådana som är tillverkade av naturmaterial som ull, dun och bomull är extra utsatta för malangrepp. Var därför noga med att tvätta dina kläder, det bäst är om de är nytvättade när de hängs undan. Vissa plagg är mycket svåra att tvätta och då kan du ta ur fickorna, borsta av plagget ev hårstrån och damm, spraya lätt med linnevatten och häng ut på vädring. När plagget är torrt och rent så lägger du ett par malkulor i varje ficka, lämna fickorna öppna. Saknar plagget fickor kan du hänga en malring runt galgen. Både malkulor och malringar finns helt giftfria i röd ceder.
Häng plagget på en galge och trä en plastsäck / stor påse över galgen. Knyt igen botten och och försegla hålet där galgen gått igenom plasten med tejp. Märk säcken så att du vet vad som finns i den till hösten. På samma sätt förvar du tjocka tröjor, handskar, mössor och tjocka sockor som du inte behöver under sommaren.

Sommarförvara vinterskorna Sommarförvara vinterskorna. Tag ur eventuella innerskor och tvätta om möjligt. Om skon känns ofräsch kan du hälla ett par matskedar bikarbonat i vardera sko. Låt stå över natten och skaka sedan ur. Blir det bikarbonat kvar i skon kan du dammsuga ur skorna. Sätt tillbaka innerskon och sätt i skoblock för att hålla formen på skon. Saknar du skoblock så kan du göra bollar av tidningspapper och fylla skon med. Poängen är att skon skall hålla formen. Knyt remmarna och sätt skorna i en plastpåse som du försluter väl.

Att det luktar gott och mycket är inte samma sak som att det faktiskt är rent.

4. Städa
Så blir det då dags för den faktiska städningen. Här vill vi passa på att väcka frågan: Är stark doft det samma som att det är rent? En stark doft av parfym är faktiskt inte samma sak som att det inte är smutsigt och vill vi verkligen tillföra kemikalier när vi städar? Om målet är att få bort smuts, varför ska du då tillföra kemikalier? I stort sett all städning i hemmet klarar man med såpa, vinäger, ättika och bikarbonat. Om detta kan du läsa mer i städbloggen.


Köper man ett paket för naturligtstäd från Västerbottenssåpa så medföljer också en enkel handledning om hur du städare miljövänligt och giftfritt. Såpa kan du använda till att rengöra alla ytor hemma. Endast plastgolv skall du vara sparsam med såpa till. Bikarbonat gör rent din rostfria diskbänk samt blir tillsammans med vinäger en bra propplösare. Ättika ersätter spolglans i diskmaskinen, mjukmedel i tvättmaskinen samt tar bort dålig lukt. Vinäger blir som sagt en bra propplösare tillsammans med bikarbonat, vinäger löser dessutom tejp och limrester mycket effektivt. Här gäller det så att bestämma sig för om det är en storstädning eller en enklare städning. Har du planerat den stora städningen börjar du förslagsvis med att dra fram spisen, rengöra ugnen och köksfläkten. De flesta köksfläktars filter kan man faktiskt köra i diskmaskinen. Allt detta gör du enklast med såpa. En fet såpa som Västerbottenssåpa löser enkelt fet smuts i och runt spisen och ugnen. Ta sedan badrummet, golvbrunn, handfatets avlopp och toalett. Lättast gör du detta med varmt vatten och såpa. Till handfatet finns speciella borstar att köpa för att komma åt så väl avlopp som överrinningsskydd. Toaletten rengör du också enkelt med såpa. Har du missfärgningar i toaletten kan du låta såpa stå kvar i toaletten en stund och sedan rengör du med borsten. Byt både handdukar i badrum och kökstextilier.

Häng ut mattor, piska dem gärna. Damma, gärna med en dammvippa av struts eller ull. De suger upp damm utan att bara röra runt i det. Skaka ur dammvippan utomhus. Torka ytor med fuktad trasa och lite såpa, hyllor, lister, bord och bänkar. Nu, kan du ta fram dammsugaren. Dammsuga noga, även bakom möbler.

Sist av allt våttorkar du golven. Har du riktigt fläckiga golv kan en levang (skurborste på skaft) vara bra att ha.
Sådär!
En bunt fräscha tulpaner på köksbordet och vårstädningen är komplett!

Den här bloggen är skriven av Sara Idenfors, Västerbottenssåpa
Alla produkter som används är miljövänliga och finns att beställa på www.vasterbottenssapa.se 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar