* Rotborste: en skurborste där själva borsten är gjorda av risrot eller Muhlenbergia macroura som plantan egentligen heter. Det är en gräsart och det är inte gräset utan rötterna man använder. Dessa rötter är särskilt sega, spänstiga och vattentålig och passar därför bra att göra skurborstar av.

* Panelborste: En klassisk svensk modell av skurborste där själva träpanelen är formad som ett S. Borsten kan vara av mjuk tampico eller grövre unionblandning.

* Levang: är en skurborste som ät tillverkad med fäste eller ett hål för att monteras på ett skaft. Levangen kan ha olika form, storlek och borsten kan ha olika hårdhet.

* Spisborste: En skurborste med handtag, vanlig tysk modell. Spisborsten användes frekvent förr när kakelugnar och järnspisar fanns i alla hem. Dessa skulle både rengöras och svärtas och då kom spisborsten väl till pass. Spisborsten är spetsig framtill för att komma åt alla hörn och kanter på en spis.

* Badkarsborste: En specialborste, rund eller oval där skaftet står rakt upp från borsten så att man når att komma åt och skura botten på ett djupt kar eller badkar.

 

 

Skurborstar av många olika modeller

 

Dessa borstar och några till finns att köpa hos oss på Västerbottenssåpa och användes med fördel tillsammans med Västerbottenssåpa.
Klicka här för att komma till skurborstarna
#Skurborstar #Borstar #Såpa