Trädgårdsmöblerna är föremål för denna blogg, nu börjar den ljuvliga säsong när man faktiskt kan dricka sitt kaffe utomhus och då förtjänar också trädgårdsmöblerna lite omvårdnad.

Här kommer vi att ge dig några tips för såväl plast som trämöbler

Vi har hälsat på hos grannarna i Långtjärn som faktiskt haft sina trädgårdsmöbler i trä ute under vintern. De har därför grånat och angripits av en mögel. Möblerna är tillverkade av ett hårdare träslag (lite oklart exakt vilket) men av sådant typisk sort som trädgårdsmöbler i möbelbutiker ofta är.
Eftersom att de haft det lite tufft så har de ändå torkat ut och börjat få små sprickor.
Så här såg de ut innan vi började.

Här måste vi börja med att få bort det svarta mögelangreppet

Det gör vi genom att använda ljummet vatten, fast såpa och grov skurborste med gott riv i. Vi använder rejält med såpa och skurar längs träet riktning, aldrig tvärs över.

Vi skurar hela möbeln och extra noga där vi ser att trät är angripet och har svarta fläckar.
Där det inte finns svarta angrepp använder vi en mjukare borste och fast såpa.


Därefter torkar vi av såpa och skum.

När vi gjort det så tar vi en komposterbar trasa, svalt vatten och mycket flytande såpa. Vi torkar bordets yta två gånger med såpa och sparsamt med vatten.

Här syns riktigt hur den överfettade såpan drar in i träet och återfettar det. Se bilderna, före, efter rengöring och efter att vi torkat med kallt vatten och flytande såpa för att återfetta.

Efter

Före

Rent, snyggt och nu är det bara för Michael och Ulrika att välja om de ska fortsätta såpskura möblerna eller om de ska oljas. Väljer man att såpa dem så bör de torkas med den överfettade såpan och kallt vatten ett par gånger till under sommaren. Oljar man … -ja det är en helt annan historia och det står på burken hur man gör 😉

Här nedan finner du ett klipp som visar hur vi gick till väga

Plastmöbler

Därefter begav vi oss till Ida och Andreas stuga för att skura upp deras små söta plastmöbler. Även de här möblerna hade fått lite svarta prickar, det trots att de stått inomhus över vintern.

Till plastmöblerna behövs ingen vass borste, här ska vi faktiskt bara rengöra en blank plastyta. Här väljer vi en Ecofiberduk, varm vatten och såpa. Det här är fort gjort och alla svarta prickar släpper lätt från ytan. Vi torkar av och vipps bara var det gjort!

Mögel och alger tycker inte om den basiska såpan och om man ”slarvar” en smula med att torka av alla såpa gör det inte så mycket, det kommer bara att förhindra att mögel och alger får fäste igen.


Är det så att mögel eller algangreppet är mycket kraftig kan det behövas flera såpskurningar för att få bukt med dem men trägen vinner och såpan skapar en för mögel och alger dålig miljö. Kanske har du hört talas om att man förr behandlade taktegel med såpa, det gjorde man av just den här anledningen.

Vi hoppas att du fått lite inspiration och ideer för att ”rädda” dina utemöbler istället för att köpa nytt.
Återbruk är lite vår grej 😉

Den här bloggen skrivs av Sara Idenfors, Västerbottenssåpa.
Alla tips ärmiljövänliga, innehåller aldrig starka kemikalier och så finns samtliga produkter att beställa på www.vasterbottenssapa.se

Produkterna finns att köpa här

Västerbottenssåpa till trädgårdsmöbler