Loppisfynd, fågelskit och lite annat

Sommaren har kanske gett en del loppisfynd?!

Här har vi tre fina fynd som vi har skurat upp med Västerbottenssåpa, lite tips och råd och såklart före och efter bilder.
De här fina objekten kan du hitta senare i veckan hos Magasin Mix i Vilhelmina Kyrkstad, de är nämligen bara lånade därifrån.

Det första vi ska ge oss på att skura är en gammal fin strykbräda med en fiffig konstruktion. Man tager strykbrädan och rätar ut benet så att “kroken i ena änden gapar” så fäster man den över en bordskant eller i bänkskivan. Gamla kök hade ofta ett “hål” där man kunde styra in en kökspall eller gömma undan annat 😉 Här kunden man mycket enkelt fästa strykbrädan. Se hur vi gjort på bilden.

 

Den fina strykbrädan har med tiden både fått ränder av smuts (ngt lite oljigt och svart) samt att den sugit upp väta och missfärgats i ena sidan. Och så har spikarna gett ifrån sig missfärgningar.
Här finns ingen dekor att ta hänsyn till utan vi tar i med såpa och en borste för att bli av med de ganska besvärliga ränderna och fläckarna från vätan.

FÖRE

UNDER

Här ser man hur missfärgningen släpper ur träet.

EFTER

 

 

En grov borste som den här kan man använda när det är svår smuts och ett underlag som tål det, använd inte en grov borste på målad eller känsliga ytor.
Man kan använda en flytande såpa om man tycker att det är lättare men vi använder en klick fast såpa direkt på borsten, lite gammalmodigt men mycket enkelt och effektivt. Var noga med att välja en överfettad såpa till trä. En “vattnig” såpa utan överskott på fett kommer att torka ut träet och påskynda uttorkning och därmed sprickor.
Både borsten och den fasta såpan hittar du på www.vasterbottenssapa.se

Efter att ha stått och torkat under natten är den sedan så här fin!
Så behöver du en rejäl, ren och fin extra arbetsyta eller gammaldags strykbräda kan du skynda till Magasin Mix i morgon tisdag 22/8.

Objekt nummer två är en gammal fin sockerlåda. Den är lite svårare att hantera, dels är ytan lite ruff och dels har den råkat ut för både fågelspillning, fukt och färgstänk.
Vi vill absolut inte skada den fina dekoren MEN  …. fågelspillning vill vi absolut inte ha kvar så en rengöring är nödvändig!
Vi väljer en mjuk borste. En borste av naturfiber (ljus borst) kan man låta ligga en liten stund i ljummet vatten för att den ska bli ännu lite mjukare sedan tar vi såpa på borsten och skurar mycket lätt. Dekoren vidrör vi knappt utan skurar runt om och tar själva dekoren med en trasa, varmt vatten och lite såpa. De fina kanterna som blivit svarat av fukt, tid och smuts tar vi dock ett par vändor extra med borsten för att de ska bli riktigt rena och fina.
Detsamma gäller för målade ytor, skrubba inte målade ytor utan torka försiktigt för att inte skada. Det är endast missfärgat trä som ska skrubbas och återfettas.

 

 

 

Rent och snyggt, inte minsta spår av fågelspillning eller fukt och redo att placeras in i vilket fint kök som helst.

Före

Insidan ska dock rengöras rejält. Saker som kan ha stått i förråd, ladugårdar osv ska alltid rengöras noga innan man tar in dem. De kan finnas rester av mus-spillning och annat som absolut inte ska komma in så – varmt vatten och såpa på det!

Morgonen efter – här har lådan stått över natten och torkat.

 

 

Det finns också en fin gammal bänk i den här samlingen – även den har fått sig en omgång med såpa och borste och är nu redo att t plats i secondhandbutiken Magasin Mix i Vilhelmina.

 

Tack för att du läser Städbloggen!

Bloggen skrivs, fotograferas och filmas av Sara & Magnus Idenfors som också driver Västerbottenssåpa.
Produkter som används i bloggen (den här gången skurborstar, såpa och trasa) finns att beställa på www.vasterbottenssapa.se

När du beställer från oss så skickas dina varor från fabriken i Siksjönäs med post till dig! 
Du betalar säkert med Klarna i vår webbutik, där kan du välja betalmetod faktura, kort, bank – det som passar dig bäst.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar