Om man slår upp ordet ”Glögg” så står det att Glögg är:

…  en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin (vanligtvis rött) eller sprit. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ’värma upp’ (jämför glöda). I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud (franska), Glühwein (tyska) och mulled wine (engelska). Glögg kan även vara alkoholfri, baserad på saft eller alkoholfritt vin.

Det är lätt att förstå varför vi nordbor kom på att värma vin …. det behövdes nog i kylan!
Vi föreslår att du testar att koka egen (gärna alkoholfri) glögg i år, det är inte svårt och det är mödan värt. Lite som Kajsa Varg tager man vad man haver. Har du gott om flädersaft eller äppelmust så kan du koka en vit mycket god glögg på den. Har du t ex svartvinbärssaft så fungerar även den bra …. lingondricka ger en egen smak med också mycket god. Vanligast är förstås att man använder vin som bas.

         Gör så här:

  1. Koka upp glöggkryddorna med basen.
  2. Ställ svalt och låt dra, gärna över natten.
  3. Sila av.
  4. Värm på nytt och servera varm med russin och mandel. 

En pepparkaka till är aldrig fel.

  • Tycker du att din glögg blivit för torr eller besk så tillsätter du socker eller honung efter tycke och smak.
  • Är din glögg lite för söt så kan du låta några skivor apelsin eller citron ligga med och dra när glöggen svalnar.

Våra egna glöggkryddor

Vi har tagit fram två olika blandningar av glöggkryddor, en för röd glögg och en för vit glögg. Båda  har en egen karaktär, vi vill gärna säga att de har en smak av Västerbotten. Den röda glöggkryddan innehåller gröna enbär och den vita rönnbär – inte helt vanligt för glöggkrydda men mycket gott om du frågar oss.

När julstressen ”kickar till”

Är nu detta lite överkurs i julstressen så köper du bara våra glöggkryddor och lägger dem i köpt och färdig glögg. Värm långsamt och låt dra en stund… Sila av och servera med russin, mandel och kanske en skiva citron eller apelsin.
Den taktiska personen nämner inte just den delen med den köpta glöggen utan fokuserar på kryddningen 😉 En garanterad konversations-drivare.
God Jul på Er!