Grönsaker & strävan efter en giftfri vardag. Recept på enkel inläggning av gurka

Vi strävar efter att bli mer självförsörjande på grönsaker. Eftersom att vi bor i växzon 7 är det ganska för att inte säga mycket svårt och också en fråga om tid. Men vi gör vad vi kan och det blir en del grönsaker även om det inte räcker året runt.
Morötter och potatis är det dock möjligt att hålla sig med året runt.

Vi har en odlingstunnel, ett billigt alternativ till växthus. Det ger mycket odlingsyta till ett lågt pris men är inte optimalt för t ex tomater som trivs bättre i ett vanligt växthus. Vi använder två sorters gödning, nässelvatten och koskit inget annat. När vi ändå försöker odla själva känns det onödigt och dumt att använda något annat både för att båda sorter finns lokalt och att vi inte vill ha fler saker tillsatta till maten.

Vissa saker ger dock god utdelning i odlingstunnel. Vi odlar mangold som är lite som spenat. Mangold är tacksam att odla här i zon 7 och den går att frysa in.

Mangold ekologisk hemodlad zon 7

Mangolden sköljs och sedan rensar vi bort den hårda mittenstammen och skär bladen i strimlor. Bladen kokas upp i lättsaltat vatten och får sedan rinna av och svalna. Därefter fryser vi in mangolden i ekologiska fryspåsar (sockerrörsbaserade sådana finns att beställa från vasterbottenssapa.se) Mangolden används sedan så som man använder spenat, stuvad, i grytor eller i en lasagne.

Svartkål ekologisk zon 7

Svartlål är en annan gröda som ger bra utdelning och den växer faktiskt utanför odlingstunneln. Svartkålen växer bra bara den klarar början av sommaren när ohyra gärna angriper all kål. Ett kålnät är nödvändigt.
Svartkål är supernyttigt och fungerar som grönkål. Allt du kan använda grönkål till kan du använda svartkål till. Vi kokar upp den i lättsaltat vatten och fryser in. Svartkål kan användas i soppor, stekt eller kokt.

ekologisk svartkål hemodlad i zon 7

Grönkålen ser vi till att ha lite kvar av till jul. Då steker vi den i smör med lite fläsk och sirap. Underbart gott!

ekologisk gurka zon7

Gurka får vi också mängder av. Vi äter så mycket gurka vi kan medan säsong är. Sedan gäller det att ta hand om överskottet och det blir smörgåsgurka av det! Det är verkligen enkelt att lägga in gurka själv och även om du inte har egen odlad gurka så kan de finnas tillfälle att köpa från en lokal odlare, rekoring eller så kan man ta vara på säsongen och dra nytta av de låga priserna på grönsaker under hösten. Välj gärna närodlat och ekologiskt och lägg in själv så vet du exakt vad det är du äter och så är det inte så dumt för plånboken heller.

Inlagd gurka recept

Så här gör du:

Ingredienser
1.5 kg gurka (västeråsgurka är en sort som fungerar bra att lägga in men andra sorter fungerar också)
1 knippe dillkronor
3 msk senapsfrö
3 dl ättikssprit, 12%
5.5 dl vatten
0.75 dl salt
5 dl strösocker

Gör så här:

Tvätta gurkorna och skär dem sedan i jämntjocka skivor. Är skalet väldigt tjockt eller lite skadat kan du skala hälften av gurkan,( så att den blir randig). Skär lagom tjocka skivor, tjockare skivor blir krispigare. En mandolin  är bra att ha men akta fingrarna.
Varva skivorna i väl rengjorda glasburkar lägg i dillkronor (om du gillar dill) och senapsfrö.
Blanda en lag av ättikssprit, vatten, salt och strösocker. Rör med visp tills socker och salt har löst sig. Slå sedan lagen över gurkorna och stäng burken. Efter ca 2-3 veckor  är de klara att ätas men den som är ivrig kan visst smaka tidigare.

Det här är vår nivå och det finns många som är så mycket mer flitiga och ambitiösa men vi har funnit detta vara en lagom nivå för oss. Vi har ju en såpfabrik och en e-handel att sköta också. Mer om det här: www.vasterbottenssapa.se

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar