Rejäla lite gammaldags grejer håller stilen

Vi tänkte under de närmsta veckorna presentera produkter från våra noga utvalda leverantörer lite närmare.
Vi börjar med en rejäl gammaldags plåtskyffel från IrisHantverk samt en behändig borste i oljad bok och tagel. Mycket praktisk om du som vi har en vedspis eller kamin hemma. Som bekant så blir det av ved och kaminer lite skräp som man enkelt tar omhand med hjälp av dessa två. Dessutom pryder de sin plats i rummet. Ett ”hett” 😉 tips till dig som är med kamin!

Sopskyffel

Sopskyffel 90kr

Bänkborste 145kr

Lite historia bakom ….

Kanske har du hört talas om de försäljare som förr i tiden gick mellan gårdarna och sålde just borstar?
Ofta var dessa borstar tillverkade av synskadade och vet du vad!?
De är de fortfarande!
Iris Hantverk som varit igång sedan 1870talet, det är en imponerande verksamhet med traditioner, kunnande och erfarenhet utöver det vanliga. Iris Hantverk har starka band till och delar sin historia med Synskadades Riksförbund. Under 1800-talet började Sverige förändras från att ha varit ett jordbrukarland till att bli ett industrisamhälle. Folk flyttade in till städerna och vår arbetarrörelse växte fram.
I november 1870 tog doktor Axel Beskov initiativet till grundandet av Manillaskolan – ett arbetshem för blinda i Stockholm. Till en början var det nio personer. Idag har företaget 13 anställda. Grunden i verksamheten är borstbinderiet på Sandsborgsvägen i Enskede – där binder 5 synskadade hantverkare från flera olika kulturer borstar enligt gammal hantverkstradition. Man samarbetar också med synskadade hantverkare i Estland som också har en sammanlänkad historia med synskaderörelsen. Fortfarande förser Iris Hantverk  individuella hantverkare över hela landet med råmaterial.

Mer om Iris Hantverk här: http://www.irishantverk.se/

Exit mobile version