Herrgårdstårtan – den stora favoriten!

Herrgårdstårtan – den stora favoriten!

Eftersom att det har efterfrågats så kommer det här: receptet på Herrgårdstårtan …. och låt mig säga, den passar lika bra i stugor och kojor som i herrgårdar 😉

Du behöver
200g smör (hemsmör är förstås bäst men vanligt butikssmör duger)
5dl strösocker (vi völjer gärna eko)
4 ägg (hemägg om du får tag på ger en gulare och finare sockerkaka)
3dl vetmjöl (eko om möjligt)
4tsk bakpulver
1,5dl mjölk (eko om möjligt)
Vaniljpulver (Vi använder äkta vaniljpulver men vaniljsocker fungerar också. 2 tsk är lagom om du använder vaniljsocker)
Garnering – vi varierar efter säsong. Just nu är det jordgubbar, körsbär och mandelspån med en kvist mynta för extra “piff”.
5dl vispgrädde

 

Gör så här
Lager 1
Vispa det rumsvarma smöret med 2dl socker. Det ska bli sådär vitt och pösigt.
Separera äggen och tillsätt alla fyra gulor under vispning. Vi använder maskin. Fyll på med 3dl mjöl, 1,5dl mjölk och bakpulvret.

Bred lagret sockerkakssmet på ett bakplåtspapper i långpannan.

Använder du samma bunke, diska den i så fall mycket noga. Det får inte finnas fett kvar i den.

Lager 2
Vispa äggvitorna tillsammans med 3dl socker och vaniljen. Det ska bli en fast och fin maräng.
Bred marängen över sockerkakssmeten.

Grädda tårtan på 175 – 200*C en varmluftsugn ställs på 175*C medan en vanlig ugn behöver 200*C.
Håll koll så att marängen inte bräns, men hela kakan ska vara genomgräddad, från sockerkaka till maräng. Det kommer att ta allt från 15-20minuter.

Låt svalna. Lägg sedan en bricka eller plåt över och stjälp kakan upp och ner. Dra försiktigt av bakplåtspapperert.
Dela kakan på mitten så att du får två lika stora delar. Stjälp upp kakan på en bricka. Flytta försiktigt den ena delen till en annan plåt eller bricka.
Vispa grädden och bred hälften av grädden på den första delen.
Flytta därefter del nr2 ovanpå den del du just laggt över gärdden på. Lägg den så att marängen är uppåt. Det här är det lite trixiga steget men det brukar lösa sig med hjälp av en bricka och en stekspade.
Det gör heller inte så mycket om kakan skulle gå sönder, lägg bitarn på plats och fördela resterande del av den vispade grädden så syns det inte om kakan gått isär lite.
Dekorera därefter efter säsong! Klart och ljuvligt gott.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar